PDPA – English Version 
SG CAR SDN BHD – Personal Data Protection Notice 

 
SG CAR SDN BHD respects and is committed to the protection of your personal information and your privacy. This Personal Data Protection Notice explains how we collect and handle your personal information in accordance with the Malaysian Personal Data Protection Act 2010 (“PDPA”). Please note that SG CAR SDN BHD may amend this Personal Data Protection Notice at any time without prior notice and will notify you of any such amendment via our website or by email. 
 
1. Definitions: 
(i) “Us”, “our” and/or “we” means SG CAR SDN BHD and/or any company, organization, body corporate, and/or entity forming any part of SG CAR SDN BHD and shall include our agents, employees, contractors, and sub-contractors; 
(ii) “PDPA” means Personal Data Protection Act 2010 (Act 709) and any and all subsidiary legislation, regulations, and/or orders made thereunder and as may be supplemented from time to time and any guidelines and/or directives issued by any relevant authority; 
(iii) “Personal data” has the meaning  assigned to it under the PDPA; 
(iv) “Processing” shall have the meaning assigned to it by the PDPA; and  
(v) “Products and/or services” means any products, goods, items, services, websites, applications, amenities and/or facilities provided by us. 
 
2. Your personal data will be processed by us or by parties acting on our behalf. Such personal data will include (but will not be limited to) your name, national registration identity card number, contact details, passport number, nationality, race, birth date, age, gender, address, telephone number, e-mail address, financial and banking account details, religious beliefs, medical records, criminal records, affiliations, political beliefs, information in audio/video format (including voice, closed-circuit television (“CCTV”) or security recordings), images (including photograph), biometric information and location tracking or global positioning system (“GPS”) information and any other information relating directly or indirectly to you or which may be used to identify you. 
 
3. We may process your personal data for the following purposes:- 
(i) To provide you with products and/or services and any other purpose relating to our provision and/or your usage of said products and/or services; 
(ii) To maintain internal records; 
(iii) To verify your identity; 
(iv) To contact you; 
(v) To respond to your queries, if any; 
(vi) To enable you to enter into a contract with us; 
(vii) To carry out research and analysis; 
(viii) To conduct marketing and promotion; 
(ix) To conduct audits, investigations, or any other inquiry; 
(x) To conduct any legal proceedings or in relation to any legal action;  
(xi) To prevent any unlawful act; 
(xii) To carry out any action provided for by law or required by an authority; and 
(xiii) To achieve any other purpose which, in our estimation, is necessary and/or reasonable in the circumstances.  
 
Where you have indicated your consent to receiving marketing or promotional updates from SG CAR SDN BHD, you may optout from receiving such marketing or promotional material at any time. You may select the relevant “unsubscribe” option as may be provided in PROTON’s marketing or promotional material or you may contact SG CAR SDN BHD We Care at 1-800-222-323 or customercare@sgcar.com.my  
 
4. We may collect your personal data from the following sources:- 
(i) From you; 
(ii) From your usage of the products and/or services; 
(iii) From any communication provided by you to us; 
(iv) (iv) From any publicly available source; and 
(v) From any third party. 
 
5. You have the right to request access to and to request correction of your personal data. We will make every endeavour to ensure your personal information is accurate and up to date therefore we ask that if there are changes to your information you should notify us directly. We reserve the right to refuse any request for access or correction to your personal data. To exercise this right, please contact us using the contact information provided in this document. Note that your exercise of the aforesaid right may have effects on our provision of the products and/or services (such effects may include the non-provision of the products and/or services) to you and we are not liable for any loss, damage, or any other liability resulting directly or indirectly from such effects. If you would like to access or correct your personal information or have any enquiries, please make your request in writing to the SG CAR SDN BHD We-Care at customercare@sgcar.com.my
 
6. We may disclose your personal data to the following parties:- 
(i) A party to whom disclosure is provided for under law or required by an authority; 
(ii) A company related to us; 
(iii) Our business partners, agents, employees, contractors, sub-contractors, service providers, and suppliers; 
(iv) Auditors, consultants, accountants, lawyers, or advisors; and 
(v) Any other party to whom disclosure is, in our estimation, necessary and/or reasonable in the circumstances. 
 
7. You have the right to limit our processing of your personal data. To exercise this right, please contact us using the contact information provided in this document. Note that your exercise of the aforesaid right may have effects on our provision of the products and/or services (such effects may include the non-provision of the products and/or services) to you and we are not liable for any loss, damage, or any other liability resulting directly or indirectly from such effects. 
 
8. The personal data you provide to us is obligatory and necessary in order for us to provide you with the products and/or services. Any failure to provide such personal data may have effects on our provision of the products and/or services (such effects may include the non-provision of the products and/or services) to you and we are not liable for any loss, damage, or any other liability resulting directly or indirectly from such effects. 
 
9. In the event of any conflict between this English language Personal Data Protection Notice and its corresponding Bahasa Malaysia Personal Data Protection Notice, the terms in this English language Notice shall prevail. 
 
10. If you have further enquiry, please contact SG CAR SDN BHD We-Care at 1-800-222-323 or email customercare@sgcar.com.my 
 
 
 
PDPA – Bahasa Malaysia Version 
Kumpulan Syarikat SG CAR SDN BHD – Notis Perlindungan Data Peribadi 

 
Kumpulan Syarikat SG CAR SDN BHD menghormati dan komited untuk melindungi maklumat peribadi dan privasi anda. Notis Perlindungan Data Peribadi ini menjelaskan cara kami mengumpul dan mengendalikan maklumat peribadi anda mengikut Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“Akta PDP”) Malaysia. Sila ambil perhatian bahawa kami mungkin meminda Notis Perlindungan Data Peribadi ini pada sebarang masa tanpa notis terlebih dahulu dan akan memberitahu anda tentang sebarang pemindaan sebegitu melalui laman web kami atau e-mel. 
 
1. Definisi: 
a. “Kami” bermaksud SG CAR SDN BHD dan/atau mana-mana syarikat, pertubuhan, badan korporat, dan/atau entiti membentuk mana-mana bahagian SG CAR SDN BHD termasuk ejen-ejen, pekerjapekerja, kontraktor-kontraktor, dan para sub-kontraktor kami; 
b. “PDPA” bermaksud Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (Akta 709) dan mana-mana dan/atau semua perundangan, peraturan-peraturan, dan/atau perintah yang dibuat di bawahnya dan yang mungkin ditambah dari semasa ke semasa dan mana-mana garis panduan dan/atau arahan yang dikeluarkan oleh mana-mana pihak berkuasa yang berkenaan;  
c. “Data peribadi” mempunyai maksud yang diberikan kepadanya di bawah PDPA;  
d. “Pemprosesan” mempunyai maksud yang diberikan kepadanya di bawah PDPA; dan  
e. “Produk dan/atau perkhidmatan” bermaksud mana-mana produk, barangan, perkhidmatan, laman web, aplikasi dan/atau kemudahan yang disediakan oleh pihak kami.  
 
2. Maklumat peribadi anda akan diproses oleh pihak kami atau pihak yang bertindak bagi pihak kami. Data peribadi yang dimaksudkan termasuklah (tetapi tidak terhad kepada) nama anda, nombor kad pengenalan, butir-butir perhubungan, nombor pasport, bangsa, kaum, tarikh lahir, umur, jantina, alamat, nombor telefon, alamat e-mel, butir-butir kewangan dan akaun bank,  kepercayaan agama, rekod perubatan, rekod jenayah, persatuan, kepercayaan politik, maklumat dalam format audio/video (termasuk rakaman suara, kamera litar tertutup (CCTV) atau rakaman keselamatan), imej (termasuk gambar), maklumat biometrik dan penjejakan lokasi/ maklumat GPS dan sebarang maklumat lain yang berkaitan secara langsung atau tidak langsung kepada anda atau yang boleh digunakan untuk mengenal pasti anda. 
 
3. Pihak kami akan memproses data peribadi anda untuk tujuan-tujuan berikut: 
a. Untuk menyediakan anda dengan produk dan/atau perkhidmatan dan apa-apa tujuan lain yang berhubung dengan penyediaan dan/atau penggunaan anda terhadap produk dan/atau perkhidmatan tersebut; 
b. Untuk mengekalkan rekod dalaman; 
c. Untuk mengesahkan identiti anda; 
d. Untuk menghubungi anda; 
e. Untuk bertindak balas kepada pertanyaan anda, jika ada; 
f. Untuk membolehkan anda untuk memasuki kontrak bersama pihak kami; 
g. Untuk menjalankan penyelidikan dan analisis; 
h. Untuk menjalankan pemasaran dan promosi; 
i. Untuk menjalankan audit, siasatan atau apa-apa pertanyaan lain; 
j. Untuk menjalankan apa-apa prosiding undang-undang atau yang berhubungan dengan apa-apa tindakan undang-undang; 
k. Untuk mengelakkan apa-apa perbuatan yang melanggar undang-undang; 
l. Untuk menjalankan apa-apa tindakan yang diperuntukkan oleh undang-undang atau yang dikehendaki oleh pihak berkuasa; dan 
m. Untuk mencapai apa-apa maksud lain yang, pada anggaran kami, perlu dan/atau munasabah dalam sesuatu keadaan itu.  
 
Dalam keadaan anda telah menunjukkan persetujuan anda untuk menerima maklumat terkini tentang pemasaran dan promosi daripada SG CAR SDN BHD, anda boleh memilih untuk dikeluarkan daripada menerima bahan pemasaran atau promosi sebegitu pada bila-bila masa. Anda boleh memilih pilihan “unsubscribe” yang dibekalkan dalam e-mel yang dihantar oleh SG CAR SDN BHD atau anda boleh menghubungi SG CAR SDN BHD We-Care melalui 1-800-222-323 or customercare@sgcar.com.my  
 
4. Pihak kami boleh mengumpul data peribadi anda daripada sumber-sumber berikut:- 
a. Daripada anda; 
b. Dari penggunaan produk dan/atau perkhidmatan kami oleh anda; 
c. Dari mana-mana komunikasi anda kepada pihak kami; 
d. Dari mana-mana sumber yang ada secara terbuka; dan  
e. Dari mana-mana pihak ketiga. 
 
5. Anda mempunyai hak untuk meminta akses kepada data peribadi anda dan meminta sebarang pembetulan untuk dibuat ke atas data peribadi anda. Pihak kami akan melakukan sedaya usaha untuk memastikan maklumat peribadi anda adalah tepat dan terkini dan justeru kami meminta agar anda terus memaklumi kami sekiranya terdapat sebarang perubahan dalam maklumat anda. Pihak kami berhak untuk menolak sebarang permintaan untuk akses atau pembetulan kepada data peribadi anda. Untuk menggunakan hak ini, sila hubungi pihak kami dengan menggunakan maklumat yang diberikan dalam dokumen ini. Sila ambil perhatian bahawa penggunaan hak yang tersebut di atas mungkin membawa kesan ke atas peruntukan pihak kami terhadap produk dan/atau perkhidmatan (kesan tersebut termasuklah pihak kami tidak akan membekalkan produk dan/atau perkhidmatan) kepada anda dan pihak kami tidak akan bertanggungjawab ke atas apa-apa kerugian, kerosakan, atau apa-apa liabiliti lain yang berlaku secara langsung atau tidak langsung akibat daripada kesan tersebut. Jika anda ingin mengakses atau meminda maklumat peribadi atau untuk sebarang pertanyaan, sila buat permintaan anda secara bertulis kepada SG CAR SDN BHD We-Care di customercare@sgcar.com.my
 

6. Pihak kami boleh mendedahkan data peribadi anda kepada pihak-pihak berikut:- 
a. Pihak yang pendedahan maklumat tersebut diperuntukkan kepadanya di bawah undang-undang atau dikehendaki oleh pihak berkuasa; 
b. Syarikat yang mempunyai hubungan dengan pihak kami; 
c. Rakan-rakan perniagaan kami, ejen-ejen, pekerja-pekerja, kontraktor-kontraktor, para sub-kontraktor, pembekal-pembekal perkhidmatan, dan pembekal-pembekal produk; 
d. Para juruaudit, para perunding, para akauntan, para peguam, atau para penasihat; dan 
e. Mana-mana pihak yang kepadanya pendedahan maklumat tersebut adalah, dalam anggaran kami, perlu dan/atau munasabah dalam sesuatu keadaan itu. 
 
7. Anda mempunyai hak untuk menghadkan pemprosesan pihak kami terhadap data peribadi anda. Untuk menggunakan hak ini, sila hubungi pihak kami dengan menggunakan maklumat yang diberikan dalam dokumen ini. Sila ambil perhatian bahawa penggunaan hak yang tersebut di atas mungkin mempunyai kesan ke atas peruntukan pihak kami terhadap produk dan/atau perkhidmatan (kesan tersebut termasuklah pihak kami tidak akan membekalkan produk dan/atau perkhidmatan) kepada anda dan pihak kami tidak akan bertanggungjawab ke atas apa-apa kerugian, kerosakan, atau apa-apa liabiliti lain yang berlaku secara langsung atau tidak langsung akibat daripada kesan tersebut. 
 
8. Anda wajib memberikan data peribadi anda kepada pihak kami kerana data peribadi anda diperlukan bagi membolehkan pihak kami menyediakan anda dengan produk dan/atau perkhidmatan kami. Sebarang kegagalan untuk menyediakan data peribadi tersebut mungkin mempunyai kesan ke atas peruntukan pihak kami terhadap produk dan/atau perkhidmatan (kesan tersebut termasuklah pihak kami tidak akan membekalkan produk dan/atau perkhidmatan) kepada anda dan pihak kami tidak akan bertanggungjawab ke atas apa-apa kerugian, kerosakan, atau apa-apa liabiliti lain yang berlaku secara langsung atau tidak langsung akibat daripada kesan tersebut. 
 
9. Dalam keadaan berlakunya sebarang konflik antara Notis Perlindungan Data Peribadi ini dalam bahasa Inggeris dengan Notis Perlindungan Data Peribadi ini dalam Bahasa Malaysia yang sepadan dengannya, terma-terma Notis dalam Bahasa Inggeris akan diguna pakai. 
 
10. Jika anda mempunyai pertanyaan lanjut, sila hubungi SG CAR SDN BHD We-Care di 1-800-222-323 atau e-mel customercare@sgcar.com.my